Glutensiz Nasıl Beslenilir ?

Glutensiz Nasıl Beslenilir

Gluten Nedir?

 

Gluten buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bitkisel ve elastik bir protein grubudur. Hamurun su ile karışınca elastik bir form alması, ekmeğin mayalanması ve kabarması glutenin varlığı ile mümkün.

 

Gluten birçok kişi için sindirimi sorun yaratmayan bir madde. Buna karşın gluten duyarlılığı, buğday alerjisi olanlar ve çölyak hastaları üzerinde glutenin olumsuz etkileri söz konusu. Gluteni oluşturan proteinler bu kimselerde alerjik reaksiyonlar, vücutta halsizlik, çeşitli cilt sorunları ve sindirimle ilgili hafif ya da ciddi problemler meydana getirmektedir.

 

Hamur işi yedikten sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Halsizlik, kas ağrıları, eklem ağrıları, şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız glutene karşı hassasiyetiniz olabilir. Gluten duyarlılığının en ciddi hali çölyak hastalığıdır. Bu madde çölyak hastalarının ince bağırsak mukozasında alerjiye sebebiyet verir. Glutene maruz kalan bağırsak, sindirim işlevini tam olarak yerine getiremez ve besin öğelerinin emilimi gerçekleşmez.

 

Gluten duyarlılığınız varsa ya da çölyak hastasıysanız gluteni hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Karın ağrısı, şişkinlik, kramp gibi semptomları olan hassas bağırsak sendromunun yarattığı bu sorunlar da glutensiz bir diyetle hafifletilebilir. Peki, Glutensiz Nasıl Beslenilir?

 

Hangi Gıdalar Gluten İçermez?

 

Glutensiz bir beslenme programı oluşturmak aslında son derece kolay, çünkü vücut için hayati öneme sahip gıdaların çoğu gluten içermez. Sağlıklı bir beslenme rutini, özellikle dikkat edilmemiş olsa dahi ya çok az oranda gluten barındırır ya da glutenden tamamen arınmıştır.

 

Glutensiz diyet hazırlarken sık yapılan hata, tüm tahılları programdan çıkarmak. Buğday, çavdar ve arpa yüksek oranda gluten bulundururken, gluten içermeyen tahıllar da mevcut. Mısır, pirinç, yulaf, kinoa, ararot ve keten tohumu bunlardan bazıları.

 

Bütün sebze ve meyve çeşitleri gluten içermeyen gıdalardır. Bunların yanı sıra kuru baklagiller, yumurta, et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, katkısız katı ve sıvı yağlar, una batırılmamış konserve çeşitleri ve patates de yapısında gluten bulundurmaz.

 

Glutensiz Beslenme Lezzetten Ödün Vermek Değildir

 

Yapısında doğal olarak gluten bulundurmayan gıdalar zaten çok çeşitli olduğundan her damak tadına uygun bir glutensiz beslenme programı oluşturulabilir. Üstelik piyasada özel olarak üretilmiş gluten içermeyen yiyecekler de mevcut. Ekmek, kek, kurabiye, börek yapmak için hazırlanmış glutensiz özel un karışımlarıyla hamur işi lezzetinden mahrum kalmayabilirsiniz.

 

Glutensiz Nasıl Beslenilir, doktorunuza danışarak detaylı bilgi almalı, onun kontrolünde bir beslenme rutini oluşturmalısınız.



 


 
Etiketler: Glutensiz Nasıl Beslenilir ? , glutensiz ürünler
Mart 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.