Beyaz Bal Tüketmek İçin 5 Önemli Neden

Beyaz Bal Tüketmek İçin 5 Önemli Neden

Beyaz Bal Nedir?

Bal çeşitleri arasında belki de en az tanınan, buna karşılık en özel olanlarından biri, Beyaz Bal. Onu yakından tanımıyorsanız ya da daha önce hiç duymadıysanız, tanımaya başlamanızda fayda var, zira beyaz bal, ayrıcalıklı gıdalardan. Neden mi?

Balı üreten arıların cinsi, balın üretildiği bölgenin yüksekliği ve bölgedeki bitki örtüsü… Bu üçü, beyaz balı ayrıcalıklı kılan faktörler.

Ardahan ve Artvin taraflarında üretilen beyaz bal, Kafkas arısı tarafından yapılır. Ana vatanı Kafkasların dağlık bölgeleri olan Kafkas arısı, dünyanın en önemli arı ırklarından biri olarak kabul edilmekte, çünkü bu arı ırkı, üzerinde oynanmamış, saf genlere sahip.  Kafkas arıları sert iklimin hüküm sürdüğü yüksek rakımlı bölgelerde yaşar. Ayrıca 6.6 mm ve 7.25 mm arasında değişen dil uzunluğuyla Kafkas arıları, en uzun dile sahip arılardır.

Beyaz balın üretimi, 800 ve üzeri (bazen 2000 üzeri) rakımlarda yapılır. Bu yükseklikler pek çok açıdan avantajlıdır ve balın niteliğini büyük ölçüde etkiler. Her şeyden önce, bahsi geçen yüksek bölgelerde toprak, yılın büyük kısmında kar altında kaldığından, bitki örtüsü (flora) son derece zengindir. Bu sayede arılar çeşitli bitkilerden nektar toplayabilir.

Yüksek bölgelerin bir diğer önemli avantajı, trafik ve fabrika gibi kirleticilerden uzak olması. Bu doğallık, balın sağlıklı olması için gerekli temiz ortamı sağlar.

Yukarıda bahsedilen nedenler, lezzeti ve besin içeriğini doğrudan etkiliyor. Tadına doyum olmayan beyaz bal, aynı zamanda şifalı. İşte, onu sofralarınıza dâhil etmeniz için beş önemli sebep!

Beyaz Bal Antioksidan Özelliğe Sahiptir

Antioksidan özellik taşıyan beyaz bal, serbest radikallerin hücre üzerinde hasar oluşturmasını engeller. Bu, yaşlanma sürecini yavaşlatan, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini düşüren bir özelliktir.

Beyaz Bal bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yeterli ve düzenli beyaz bal tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece vücudun hastalıklara karşı direncini artar. Hastalık durumunda ise iyileşme süreci kısalır.

Beyaz Bal Sindirim Sistemini Düzenler

Beyaz Bal Faydalarının net şekilde gözlendiği vücut sistemlerinden biri, sindirim sistemi. Beyaz bal, mide komplikasyonlarının tedavi edilmesinde yardımcı araç olarak işlev görebilir, besinlerin emilim oranını arttırır, sindirim sisteminde enfeksiyon oluşma riskini düşürür, sindirimi kolaylaştırır.

Beyaz Bal Saç ve Cilt Sağlığını Korur

Dâhilen kullanımının yanı sıra beyaz balın haricen kullanımı da saç ve cilt üzerinde gözle görülür iyileşmeler yaratabilir. Tek başına ya da başka malzemelerin karışımıyla hazırlanan kürlerin saça ve cilde uygulanması, saç ve cilt sorunlarının tedavisinde işe yarayacaktır.

Beyaz Bal Doğal Enerji Deposudur

Beyaz bal, vücuda zindelik verir. Özellikle sabah kahvaltıda  beyaz bal tüketimi, gün boyu enerjik kalmaya yardım edecektir.

Doktorunuza Danışın

Kişiye özel sağlık durumu, beyaz bal tüketimine sınırlandırma getirilmesini zorunlu kılabilir. Kronik bir rahatsızlığınız varsa, beyaz bal tüketip tüketemeyeceğinizi veya ne günlük ne kadar tüketebileceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.

 



 

 
Etiketler: Beyaz Bal Tüketmek İçin 5 Önemli Neden
Kasım 05, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.