Ardahan Balı Lezzeti

Ardahan Balı Lezzeti

Ardahan Balı

 

İnsanlar 7 bin yıldır, arı yetiştirmekte, bal yemekte ve balı bazı hastalıklarda ilaç olarak kullanmaktadır. Ülkemizde de zengin bitki örtüsü sayesinde bal üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Üretilen bu ballar içerisinde bir bal var ki onun yeri çok ayrı. Ardahan Balı ve arısı ülkemizde ve dünyada özellikli ayrıcalıklı bir yere sahip.

 

Ardahan Beyaz Bal

 

Tabiatın, insan damak tadına ve sağlığına mucizevi bir hediyesi Ardahan Beyaz Bal… Ardahan dışında yaşayanlara Ardahan Beyaz Balını anlatmak neredeyse imkansız. Genleri ile oynanmamış Kafkas Arıları bu balı, Bin 800 – 2 bin rakım yüksekte bulunan yüzlerce çeşit bitkinin özünden yapıyor. Yörede tarımsal amaçlı ilaçlama ve gübreleme olmadığından bal tamamen orijinal. Havanın durumuna göre kavanoza koyulduktan iki üç ay sonra kristalleşerek tıpkı tereyağ rengi ve kıvamını alıyor. Ardahanlı olmayıp, gerçeği bilmeyen bizler de bu harikulade doğa mucizesini,  şekerli sahte kristalleşti diye kenara bırakıyoruz.  

Ardahan Balı Özellikleri

 

Katılaşarak krem halini alan Ardahan Balı, gerçek çiçek balı olma özelliğine bu yolla kavuşuyor. Bu en önemli özelliğidir. Katılaşmadan önceki hâli sıvı ve akışkandır.

Bunun yanı sıra Ardahan Balı Özellikleri şunlardır;

 

Rengi: Şeffaf, parlak bir görüntüye sahip, mevsimin kurak veya yağışlı olmasının ya da kırağı atma durumunun doğal bitki örtüsü üzerindeki etkilerine bağlı olarak, açık amber tonundan koyu amber tonuna değişmekte, arının bal özü aldığı çiçeğin rengine bağlı olarak genellikle sarımtırak bazen de haki renkte olabilmektedir.

 

Tadı: Aroması yoğun, çok çeşitli tatlara sahiptir. Yenildikten sonra boğazda hafif bir yanma hissi oluşturur.

 

Kokusu: Bölge de yetişen ballı bitkilerden kaynaklanan bal özü kokusu vardır.

Üretiminde kullanılan çiçek çeşitliliği açısından çok zengin bir baldır.

Yaz ayında bile eksi derece hava şartları yaşayan bu topraklar tarıma elverişsiz olduğu için, tarımsal ilaçlama ve gübreleme yapılmayan topraklarda ki bitkilerin özlerinden üretildiği için tamamen organiktir. Besin değerleri yüksektir. Her anlamda sizlere katkı sunacak olan bu doğal ürünü hemen sipariş verin, sofralarınıza konuk edin...

 

 

 

 

 

 



 


 
Etiketler: Ardahan Balı, ardahan beyaz bal, ardahan balı özellikleri
Kasım 08, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.