Türk Mutfağına İmzasını Atan Lezzetler: Mezeler

Türk Mutfağına İmzasını Atan Lezzetler: Mezeler

Mezelerin Dünyası

Türk mutfağından bahsederken damakları ve gözleri şenlendiren mezelere çokça değinmek gerek.  En özel sofraları zenginleştiren, yemeklerin yanına renk ve lezzet katan mezeler genelde iştahı ufak ufak açarak ana yemekler için damakları hazırlamakla görevli yiyeceklerdir. Özel kutlama sofralarında yerini önden alan meze çeşitleri, içecekli aperitif saatlerini süsleyen gıdalar olarak başrolü de üstlenebilir. En renksiz sofraları bile birer restoran havasına bürüyen bu özel yiyeceklerle,siz de şık sunumlar ve süslü yemek masaları oluşturabilirsiniz.

Meze Nedir?

Konuklarınıza sunacağınız özel yemek masalarına ve muhabbet sofralarına boyut atlatan yiyeceklerden olan mezeler, midelere keyifli bir doyum yaşatırken görsel sunumlarıyla gözlere de hitap eder. Damak çeşitlerine göre, haşlanmış sebzeli ya da ızgara ürünler içeren mezeler bulunabildiği gibi, çeşitli baharatlarla harmanlanan, tereyağlı, acı ya da ekşi mezelerden de bahsedebiliriz. Sıcak yaz aylarında kalorisi az, daha hafif olan zeytinyağlı ege mezelerine yönelirken, kış aylarında nispeten daha doyurucu, yoğun ve yağlı mezeler tercih edilebilir. Çeşitlerine göre mezeleri sıcak ve soğuk olarak iki ana başlıkta inceleyebiliriz.

Sıcak Mezeler

Ara sıcak olarak adlandırılan ve ana yemekten önce tüketilen sıcak mezeler genellikle yufkalı, beşamel soslu ya da tereyağlı, çok da hafif olmayan meze çeşitleridir. Mücver, içli köfte ya da sigara böreği gibi aperitifler bunlara örnek gösterilebilir.

Soğuk Mezeler

Mezelerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan soğuk meze çeşitleri, sıcak servis edilme konusuyla sizi yormadığı için önceden hazırlanıp buzdolabında saklanabilir; servis saatinde kolayca sunum yapmayı sağlar. Acı severlere hitap eden acılı ezme, dereotlu haydari, çerkeztavuğu, kuru cacık, Rus salatası ya da hafif mezelerden olan şevketi bostan, semizotu, deniz börülcesi gibi söğüş ürünlerden oluşan mezeler de soğuk mezeler arasında yerini alır. Genellikle değişik otlarla harmanlanan, enginar ve kabak ezmesi gibi kalorisi az sebzelerdenoluşan zeytinyağlı aperitifler Ege ve Akdeniz mezeleri olarak bilinirler. Sağlıklı alternatifler arayanlar için birebir yiyecekler olan bu mezeler yaz mevsiminde de en çok tüketilen meze çeşitleri arasında yerini almakta.

Hangi Mezeler Hangi Yemeklerin Yanına Yakışır?

Mezelerin en çok balık yemeklerinin yanına yakıştığı bir gerçek. Balığın ağır kokusunu alan yiyecekler olarak öne çıkan mezeler, sofrayı zenginleştiren demirbaşlar olarak da görev yapıyor. Ancak, elbette bunun bir kuralı yok. Konuklarınıza hitap edecek en uygun mezeyi kendiniz rahatlıkla seçebilirsiniz. Sofra dekorunuza uygun renklerde meze seçimi yapabileceğiniz gibi, sade yemeklerinizi zenginleştirmek için nispeten daha yoğun ve yoğun aromalı mezelere de yönelebilirsiniz. Meze tercihinde bulunurken, çeşit çeşit mezeyi hazırlamak ve mutfakta saatler harcamamak için Gurmejet farkıyla sunulan organik içerikli ve doğal baharatlarla harmanlanmış PeypaGourmet markalı hazır meze seçeneklerimize göz atabilirsiniz. Tazelik güvencesi ve online ödeme fırsatı da sizleri bekliyor.

 



 

Etiketler: Türk Mutfağına İmzasını Atan Lezzetler: Mezeler
Mart 27, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.