Organik Sirke ile Doğallığın Keyfini Çıkarın!

Organik Sirke ile Doğallığın Keyfini Çıkarın!

Organik Sirke

Üzüm, incir, elma, alıç gibi şekerli meyvelerin önce alkol fermantasyona sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla elde edilen sirke genellikle salatalarda, mezelerde tatlandırıcı olarak ve salamura yönteminde koruyucu madde olarak kullanılır. Bitkilerin yoğun aromalı kısımları, baharat özleri, meyve özleri gibi maddelerin eklenmesiyle sirke çeşitlerinin nitelikleri ve tatları farklılaştırılabiliyor.

Elbette her gıdada olduğu gibi sirkede de sağlıklı ve yararlı olma özelliğinden bahsederken “organik olmak koşuluyla” notunu düşmek gerekiyor. Zararlı yöntemlerle üretilen sirke değil, Organik Sirke bilinçli tüketildiğinde pek çok faydaya sahip. Organik sirke üretimin ilk aşamasından son aşamasına kadar bütün detaylarda canlı sağlığına ve ekosisteme zararlı hiçbir yöntem ve katkı maddesi, kimyasal gibi girdiler kullanılmadan işlenen sertifikalı sirkedir. Organik sirke her aşamada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen ve yetkilendirilen sertifikasyon kuruluşları tarafından kontrol edildiği için güvenle tüketilebilecek bir üründür.

 

Organik Sirke Çeşitleri ve Faydaları

Yaygın şekilde üretilen ve kullanılan sirke türü üzüm sirkesi olsa da pek çok farklı meyveden sirke elde etmek mümkün. Organik Sirke Faydaları, sirkenin ham maddesine göre değişiyor.

Alıç meyvesinin fermantasyona uğramasıyla meydana gelen alıç sirkesi hoş bir tatla birlikte birçok yarara da sahip. A, B1, B2, C vitamini, potasyum ve magnezyum içeren alıç sirkesi güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir, yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür.

Sirke çeşitleri içinde en çok ilgi görenlerden biri balzamik sirkedir. İtalya kökenli olan balzamik sirkenin tüketime hazır olması hayli zaman almakta. İyi olgunlaşmış üzümler preslenerek posasından ayrılır ve elde dilen şıra kısık ateşte 30 saate yakın bir süre kaynatılır. Kaynama aşamasından sonra şıra, meşeden yapılmış fıçılarda sirke mayası eklenerek en az 5 yıl boyunca bekletilir. Bekleme aşaması ne kadar uzun olursa balzamik sirkenin değeri o kadar artar. Balzamik sirke özellikle dolaşım ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Son yılların en popüler sirke çeşitlerinden olan elma sirkesi ise hassas olmayan ciltlere düzenli olarak uygulandığında leke, sivilce gibi problemleri tedavi eder. İçilerek tüketildiğinde, kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını düzenler, kansere karşı önleyici mücadelede etkin rol oynar.



 


 
Etiketler: Organik Sirke ile Doğallığın Keyfini Çıkarın!
Aralık 21, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.