Hangi Baharat Ne İşe Yarar?

Hangi Baharat Ne İşe Yarar?

Yemeklerinize Sihir Katan Baharatlar

Geleneksel mutfaklarımızda, yaprağı, kökü, tohumu ya da kabuğuyla yer alan baharatların önemi çok büyüktür. Yemeğin yavan tadını değiştiren ve damakları süsleyen aromalarla tüm duyulara hitap eden baharatlar, sofraların demirbaşı olarak görev yapmakta. Dünyanın her yerinde, yemek yapımında en önemli yardımcı malzeme olan baharatlar, sıradan gıda ürünlerine seviye atlatan yoğun kokulara sahip. Bazı baharatlar ise belirli yemeklerle ya da tatlılarla özdeşleşmiş durumda: sütlaç ve salep için tarçının, tavuk yemekleri için körinin kullanılması gibi.

Baharat Çeşitleri

Kekik, nane, biberiye, kimyon, tarçın gibi baharatlar mutfağımızdan hiç eksik etmediğimiz ve sıkça kullandığımız tat verici ürünlerden. Kimisi et ürünlerine, kimisi de sebze yemeklerine çok yakışıyor. Bu arada mutfaklarımızla yeni yeni tanışan Baharat Çeşitlerinden de bahsedebiliriz. Kolesterolü dengeleyen çiya tohumu, hazmı kolaylaştıran keten tohumu, ağrı kesici etkiye sahip muskat ve öksürüğe iyi gelen hardal tohumu bunlardan birkaçı. Ayrıca, diğer ülkelerin mutfaklarında ortaya çıkmış çeşitli karışım baharatlara da değinebiliriz. Benzer tatlardaki birçok baharatın harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu karışım baharatlarla özel tatlar yakalayabilir, yemekleri bambaşka bir boyuta taşıyabiliriz. Köri ve kajun baharatı bunlara örnek gösterilebilir.

Baharatın Faydaları

Son dönemde sağlıklı yaşam konusu ve vücut için faydalı olan gıdalara yönelik araştırmalar bizi yine baharatlara götürmekte. Günümüzde birçok baharat, vücuda sağladığı şifalarla ön plana çıkmakta. Kalp hastalıklarına karşı savaş açan antioksidan baharatlardan, hazmı kolaylaştırıp tokluk hissi veren ve yağ yakan özelliklere sahip baharatlara kadar birçok faydalı baharat türü bulunmakta . Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

Tarçın

Tarçın, diyabet için etkili bir şifa kaynağıdır. Ayrıca hazımsızlıklara karşı birebir bir gıda olan bu baharatı vücut direncimizi arttırıp, bağışıklığımızı güçlendirmek için tüketebiliriz.

Kekik  

Solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen kekik, hazım sorunlarını en aza indirir ve bağışıklığı güçlendirir.

Kimyon 

Kas ve kemik gelişimini destekleyen kimyon, astım benzeri üst solunum yolu rahatsızlıkları için şifalı bir baharattır. Yüksek kolesterol düşmanı, cilt dostu ve antioksidan kaynağıdır.

Zerdeçal

Safra kesesi rahatsızlıklarında etkili bir baharat olan öne çıkan zerdeçal, antienflamatuvar özelliğiyle iltihap önleyici olarak bilinir.

Kakule

Özel aromasının yanı sıra hazmı kolaylaştıran özelliğiyle meşhur olan kakule, ağız kuruluğu ve ağız kokusu için etkili bir şifa kaynağıdır. Nefesi tazeler.

Organik Baharatlar

Baharatların aromalarından ve şifalı özelliklerinden faydalanmak elbette güzel. Ancak katkı maddesi ve yapay tatlar içermeyen organik baharatlara erişim konusu da bir o kadar önemli. Siz de tamamen bitkinin kendisinden oluşmuş, organik şekilde sunulan Rasayana ürünlerine Gurmejet farkıyla erişebilirsiniz.

 



 

Etiketler: Hangi Baharat Ne İşe Yarar?
Mart 13, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.