Doğadan Bizim Maya Kullananlar
Güvenilir ve lezzetli peynirler için şirden mayası kullanımı hızla artıyor. Peki, Şirden Mayası Nasıl Kullanılır?
Öncelikle çiğ sütü yaklaşık 70 santigrat dereceye kadar ısıtın ve ısıtmadan sonra sütü ocaktan alın. Mayalanma için ideal sıcaklık olan 36 santigrat derece civarına kadar sütün soğumasını bekleyin.
Uygun sıcaklık derecesine gelince süte şirden mayasını ilave edip karıştırın. 5 litre süte 2 kapak maya yeterli gelecektir. Ardından sütü mayalanmaya bırakın. Bu süreçte mayalanma sıcaklığını korumak için kabın etrafını kalın örtülerle sarabilirsiniz.
Yaklaşık 2 saat sonra süt pıhtılaşacaktır. Bu pıhtıyı enine ve boyuna dilimleyin ve 15 dakika kadar bekleterek suyun yüzeye çıkmasını sağlayın. Sonra parçaları temiz bir tülbente yerleştirip, üzerine bir ağırlık koyarak suyun süzülmesini bekleyin. 2 saatlik bir süre bunun için yeterli gelecektir.
Tüm bu işlemlerin sonunda oluşan peyniri salamura içine koyun. Bir gün sonra hazırladığınız peyniri tüketebilirsiniz.