Divle Obruk Peyniri Faydaları
Koyunlar geleneksel yöntem ile elle sağılır. Daha sonra bu sütler seyyar tip mandıraların sayesinde hijyenik olarak doğallığı bozulmadan şırdan mayasıyla mayalanmaya bırakılır. Mayalamadan 1,5-2 saat sonra teleme adı verilen karıştırma işlemi yapılır. Ardından süzme işlemi yapılarak suyun peynirden ayrılması sağlanır. Bu işlem de peynir, süzme havuzuna alınır ve üzerine ağırlık konularak birkaç saat bekletilir. Süzülen peynir büyük parçalara ayrılır ve temiz suya ıslatılarak sabaha kadar bekletilir. Peynir yapımında en önemli aşamalardan birisi sarı suyun peynirden ayrılmasıdır. Peynir içinde su kalırsa peynirin acımasına ve yenilmemesine neden olur. Basıma hazır olan peynir parçalanarak, koyun derisinden yapılmış olan tulumlara basılır. Bu işlem sırasında tığ yardımı ile tulumun çeşitli yerlerine delikler açılarak peynirin içinde kalan sular dışarı atılır. Peynirin suyu tamamen alındıktan sonra yerin 36 m derinliğinde ve 233 m uzunluğunda ki doğal klima özelliğine sahip Divle obruğuna konulur.
Divle obruk peyniri, sadece koyun sütünden yapılmaktadır. Bu sütlerden elde edilen peynirler nisan, mayıs ve haziran aylarında koyun derisinden yapılan tulumlara basılarak obruk içerisine konulmaktadır.
Mağaranın içindeki uygun nem ve sıcaklığın yanında özel florası içindeki kırmızı küf mantarları peynirin tadını zenginleştirirken, olgunlaştırma sürecinde de aroma artışına neden oluyor.
Divle obruğunda yaklaşık 5 ay süreyle olgunlaşan peynirler mağaranın kendine has rengi olan kızıl tonlarına bürünür. Peynir eşsiz lezzetini sadece Divle Obruk Mağarasında doğal olarak bulunan bakterilerden almaktadır. Bu derilere kırmızı rengi veren bakteriler kesinlikle derinin içerisine nüfuz etmemekte, sadece olgunlaşmasını sağlayarak muhteşem bir lezzet vermektedir.