Sade Yağ Ghee Faydaları ile Fark Yaratıyor

Sade Yağ Ghee Faydaları ile Fark Yaratıyor

Tereyağının Kusursuz Hali

 

Hint mutfağındaki yaygın kullanımıyla bilinse de ghee, yani sade yağ, aslında yüzyıllardır farklı kültürlerin mutfaklarında kendine yer bulmuştur. Ghee ya da sade yağ denildiğinde net bir kavramı çağrıştırmasa da o, bildiğimiz tereyağının saflaştırılmış hali. Doğal, tuzsuz tereyağının su ve kuru maddelerden arınmasıyla elde edilen kısım sade yağdır.

 

Tereyağına bu işlemin uygulanması için elbette son derece geçerli bir neden var. Lezzet ve sağlık bakımından değerlendirme yapıldığında tereyağı için “daha iyisi” dersek, ghee için “en iyisi” demek mümkün. Tereyağının %99 oranında süt yağı içeren kısmı olan Sade Yağ Ghee Faydaları ve lezzetiyle tereyağının bir adım ötesine geçiyor. Sudan ve kuru maddelerden arınmamış haliyle tereyağı %85 oranında yağ içerir. Sade yağda yağ oranının daha fazla olması onu lezzet verme konusunda daha iyi yapıyor. Ayrıca içeriğinde bulunan sudan arınmış olduğu için sade yağın yanma noktası yüksektir. Bu iki özellik sade yağı, yemeklerde kullanmak için son derece uygun alternatif haline getiriyor. Yemeklerin lezzetini katlayarak arttıran sade yağı kahvaltılık olarak da tüketmek mümkün.

 

Ghee kızartmalar için de sağlıklı bir alternatif. Yanma ile serbest radikale dönüşme durumu söz konusu olmadığından daha sağlıklı kızartmalar yapmanıza imkân verir.

 

Sade Yağın Faydaları Nedir?

 

Tereyağına kıyasla daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilen ghee, yararlı yağ asitleri, A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden zengindir. Laktoz ve oksitlenmiş kolesterol içermez, buna karşılık içeriğinde, kötü kolesterolü düşüren vaksenik asit ve vücudu kanserojen maddelerden arındıran linoleik asit bulundurur.

 

Ghee doğal ve güçlü bir enerji kaynağıdır. Başta sporcular olmak üzere gün içinde daha fazla bedensel enerjiye ihtiyaç duyan herkes sade yağdan faydalanabilir.

 

Bağırsak duvarını koruma işlevine sahip bütirik asit içeriğinden dolayı sade yağ, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirimi düzenler.

 

Vücudu girdiğinde antikor üretimini tetikleyen yabancı molekülleri yok eden bazı sitotoksik hücreleri desteklediği için bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Böylece vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini arttırır.

 

İçeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar sebebiyle düzenli ghee tüketimi, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Serbest radikal oluşumunu engelleyerek yaşlanma belirtilerini geciktirir.

 

Sade Yağ Ghee Faydalarından herkes yararlanabilir çünkü ghee, bazı kimselerde çeşitli sorunlara yol açan kazein maddesini içermez. Kazeinden ayrıştırılmış olması sade yağı süt ürünlerine karşı hassasiyeti ve alerjisi olanlar için de tüketilebilir hale getiriyor.







Etiketler: Sade Yağ Ghee Faydaları ile Fark Yaratıyor,sade yağ ghee
Mart 27, 2019
Listeye dön